söndag 29 mars 2015

Clova+klicker = kaos


Hej allesammen!

Hade ni glömt mig? Clova? The one and only? ...bitch...? Då är det dags att påminnas tror jag. Matte har numera ett Facebook-konto som hon skriver ett och annat sant eller osant ord på. Mest om oss hundar - det gillar jag - men världen i övrigt tycker nog att hon är rätt tjatig. För all del finns det många hundvänner som tycker det är kul att titta på en och annan bild och höra om det hänt något kul, men det är liksom inte rätt forum att berätta allt som jag tycker är viktigt att berätta. Skulle det vara någon mening med det hela skulle jag ha ett eget FB-konto...tror jag ska ta upp det på nästa styrelsemöte i familjen...

Just nu går jag på kurs. Det är kul att gå på kurs. Jag har gått många kurser genom åren så jag kan väldigt många grejer. När jag vill alltså. Vill jag inte så blir det inget med kunnandet. Det vet matte vid det här laget... Den här kursen är speciell för det är en specialkurs i Nosework för bara cairn som Nya Varvets Hundskola anordnar åt Cairn i Väst. Nosework håller jag på med jämt...på egen hand alltså...jag nosar mig genom de flesta promenader som vi gör men den här sporten innebär att man ska lära sig att tala om för sin person var någon har gömt lukten eukalyptus. Tycker ni det låter korkat? Ja jag undrar varför de valde en så märklig doft...när det finns kattbajs, rävpink, halvruttna råttor och räkskalsrens. Men det har väl med de tvåbentas åsikter om vad som luktar angenämnt att göra. Bara att köpa läget förstår jag, men jag begriper inte varför de inte lyssnar mer på mig.

Den första gången på kursen letade vi bara efter godis i korgar, pizzakartonger, burkar, krukor och på tegelpannor - busenkelt. Personerna blev också instruerade och fick i hemläxa att klicka in oss med klicker för framtiden. Den andra gången fick de leta efter godis på liknande sätt men nu fanns det bara godis där det också luktade eukalyptus. Detta för att vi skulle fatta att eukalyptuslukten innebar godis. Tyvärr var jag inte med vid andra tillfället så den kopplingen hade inte jag med mig idag. Klicker däremot kan jag - det har matte försökt träna mig med många gånger. Det brukar sluta med att matte slutar använda klicker igen...varje gång... Jag tycker nämligen det är så roligt med det ljudet att jag blir alldeles till mig i trasorna. Jag river av hela registret med kunnande i ett hiskeligt tempo för att få höra klicket och få mitt godis. Tanken med klicker är att man ska bana in nya kunnanden och liksom självlära sig genom att prova sig fram till rätt beteende. Klicket ska tala om för oss att vi gör rätt, att godis snart kommer och uppmuntra oss att göra det igen och så ökar man svårighetsgraden allt eftersom och ställer högre krav för klick och belöning. Problemet för mig är bara att eftersom jag är så snabb på att bjuda på sjuttioelva beteenden så hinner varken matte med att klicka på rätt beteende eller jag att uppfatta vad det möjligen var som jag gjorde rätt. Det brukar sluta med kaos och oreda. Dagens kurstillfälle var inget undantag...

På en station fanns det en pizzakartong mitt på golvet. Jag begrep direkt att den hade betydelse. Luktade eukalyptus gjorde den också. Däremot fanns det inget godis och det innebar att den inte var superhet för min del att sticka ner nosen mot. Jag började med att gå fram och köra tasstarget...inget klick. Då satte jag mig bredvid...inget klick. Jag la mig bredvid...inget klick. Då satte jag ner nosen och började köra omkring kartongen och se! nu kom det ett lite tveksamt klick och jag fick min köttbulle. Nöjd med mig själv följde jag matte till startpunkten och så började vi om. Nu rusade jag fram och krafsade omkring kartongen med tassen - det borde ju göra susen - kartongen åker omkring jätteroligt och borde ge mig klick och stoor köttbulle. Nähä - inget klick. Då körde jag genom repertoaren - sitt, ligg, target, gå runt, stå, sitt vid matte, titta på matte, krafsa på kartongen, high five, titta på matte mer intensivt, krafsa på matte, dansa, nosar på stolar, krafsar på kartongen, sitt, ligg, stå, high five...inget klickljud hörs och nu är jag desperat... Matte tittar sig förvirrat runt i lokalen för vägledning... Till slut ställer jag mig och hoppar på pizzakartongen! Matte nu lätt förtvivlad... Fortfarande inget klick och då hopp/krafsar/biter jag i kartongen och HALLELUJA - där kom klicket! Ge hit köttbullen NU matte! for genom min hjärna, men vad jag gjort till slut som blev rätt hade jag ingen aning om. När det blev min tur nästa gång var jag så frustrerad och förvirrad att jag bara ställde mig bredvid matte och stängde av... Alltså matte - kan vi inte bara göra det här lite enkelt - tala om vad jag ska göra. Jag har verkligen ingen aning om vad du vill. Nu skämdes matte över att hon gått för fort fram - jag behöver bättre kunskap om lukten eukalyptus och dess innebörd innan vi kan göra den här övningen igen.

Ja så gick det idag... Matte har fått nya lärdomar om hur det är att vara hundförare. Jag kan redan allt - det är upp till matte att få ur mig kunskapen på rätt sätt. Så det så!


Inga kommentarer: