torsdag 29 december 2011

Tomten kom!

Jag och Texa spanar efter Jultomten

Det där med jul är en himla bra uppfinning. Så fort granen kommit på plats vet jag att det närmar sig. Har varit med ett par år nu och har blykoll på läget. Först ska granen inhandlas, sen ska den kläs och då börjar all den goda julmaten tillredas, paket slås in och det tisslas och tasslas något alldeles vansinnigt mycket. Så fort lillhusse kommer in i rummet så tystnar matte och husse. Gömmer saker under bordet eller bara låtsas att det regnar. Vilket det ju förresten gör mest hela tiden...
Ibland när jag och Texa kommer in i rummet tystnar de också och ser så där lite finurliga ut. Ha! Då vet jag att det är något paket som slås in till mig.

Så där ett par dagar innan julafton kan man ju inte låta bli att undra om det kommer någon tomte i år? Han har kommit varje år, men helt säker kan man ju inte vara. Det gäller att rannsaka sig själv...har jag varit en snäll vovve?

Jag har berättat för Texa att tomten kommer med klappar i sin säck och hjälper till att dela ut dem som finns under granen. Tomten kommer till alla snälla barn och vovvar. Så har det berättats och så har det varit. Hon såg lite skeptisk ut när jag berättade detta - kunde det verkligen vara sant? Kommer det en rödklädd figur med mössa och stort skägg och delar ut paket? Låter ju helt tossigt tyckte Texa.

Kan väl till viss del hålla med henne, men det är ju sant! Men det gäller att tro. Och det hjälper extra mycket om det finns några små söta minipersoner med i samlingen. Tomtar kan inte motstå sådana. Vi hade bra draghjälp i år. Både Jessica, Peter och deras lille Theo och Robert, Anna och deras lilla Vilma fanns på plats och firade jul med oss och mormor. Det är en fin samling - det kan inte misslyckas!
Och visst kom tomten! Tror att det var den bästa tomten av dem alla! Han hade en hel säck med klappar. Och dessutom hjälpte han till med att dela ut paketen som låg under granen. Ibland hjälper jag till med att hämta paket - en del tomtar är ju lite gamla och gistna - men årets tomte var en ung och rask sådan. Dessutom tyckte matte att det blev lite rörigt när barn och hundar kampade om samma paket som skulle bäras till tomten. Ingen ville ge sig... Alltså satt jag och Texa snällt (nåja...) och väntade på att våra namn ropades ut.
Vi sitter snällt på rad och väntar på paket.

Eftersom jag är äldst och lite mer erfaren än Texa så väntar jag först. Den ordningen ruckar vi inte på.
Så fort jag fått ett paket gick jag undan för att öppna det. Det gäller att hålla sina paket undan från de små minipersonerna. De är så in i vassen klåfingriga och skulle utan att blinka sno ett om de kom åt. För att vara rättvis får jag väl erkänna att det gäller motsatt väg också. Håller de inte ordning på grejerna så är vi där och leker med dem.
Tussar kan flyga...

Det gäller även för Texa. Mina paket öppnar och behåller jag. Hon får öppna sina. Nu får jag väl säga till hennes försvar att hon inte riktigt vet hur det går till. I vanliga fall bryr jag mig inte så mycket om hon hellre vill ha det benet som jag tuggar på, men när det gäller julklappsben så tar det hus i helvete... Då får man extra goda ben speciellt utvalt till lilla mig. Det försöker man inte sno ostraffat. Texa vet det nu...
Hon fick vackert kämpa med att öppna sitt eget paket. Hon har lite taskigt tålamod den unga damen och det tog lite tid för henne att komma in i paketet till benet. Det var nog därför hon tyckte att hon kunde ta mitt så kunde jag få öppna ett till.
Kolla så långt och gott ben! Räckte hela kvällen och mer därtill.
Det fanns fler paket till oss. Här har jag fått ett paket som visade sig innehålla en kul leksak. Texa har också fått ett sådant paket fast i annan färg. Sin vana trogen vill hon dock hellre ha mitt...
Hon hade dock redan fattat att på jul öppnar man sitt eget paket och gav sig nu in med stor lust i pappret.
Vi lekte så granbarren yrde. For omkring i soffor och fåtöljer, över och under bord och mellan benen på folk. Ibland var vi tvungna att vila en stund.
Och sen var vi igång igen.

Vi fick också aktivitetsspel som är bra att ha när det blir långa regniga inomhusdagar. Vi har redan spelat dem flera gånger. Ett är riktigt svårt. Är inte uppe på svårast nivån ännu. Men snart så!

Allt eftersom julaftonskvällen förflöt lägrade sig lugnet. Magarna var trinda efter alla julmat. Jodå vi fick också en rejäl skål fylld av skinka, köttbullar, korv, lax och leverpastej. Texa har nu upplevt sin första jul och hon tyckte precis som jag att det var en riktig höjdare. Hon frågade lite försiktigt om man inte kunde ha det lite oftare än bara en gång om året? Ja se det tyckte även jag var en bra idé och vi gick gemensamt till matte för att framföra vårt krav.

Vi fick inget som helst gehör...matte påstod att jul firas av en mycket speciell anledning och det inträffar bara en gång om året. Har inte speciellt mycket med god mat och paket att göra tydligen. Där har jag dock ett inlägg i debatten... Har hört det där med Jesusbarnet och allt, men visst fick han gåvor av de tre vise männen? Men OK - jag köper det där med att det är speciellt och bara en gång på året.

För vet ni vad? Snart är det februari och då fyller både jag och Texa år - det är också väldigt speciella dagar!

Inga kommentarer: