lördag 18 juni 2011

Kroppskontroll

Ohoj därute! Nu var det ett tag sen sist. Mina personer har redan semester och då går bloggeriet på sparlåga. Inte för att det inte händer något utan för att det helt enkelt inte finns tid eller en fungerande uppkoppling att tillgå. I sommarstugan har vi dessutom bara en dator så det blir att ta kölapp om man vill ha den en längre stund. Jag tar ofta kölapp och sitter och väntar på att matte ska komma och hjälpa mig. Jag har ju mycket som jag vill berätta innan det faller i glömska. Tyvärr har matte så mycket att stå i hela tiden, ofta med valpen, att det inte blir några ord nedplitade. Lite besviken får jag lämna kölappen vidare till någon annan och försöka igen lite senare.

Nu äntligen sa matte att det var dags att skriva några rader och jag ställde mig genast i kön. Tur att den inte var så lång idag.

Jag tänkte prata lite om kroppskontroll... Kroppskontroll är något som jag besitter. På alla plan så att säga. Jag har koll på alla fyra tassarna, benen - ja hela min lilla lekamen har jag perfekt kontroll över. Jag kan hoppa, balansera, krypa, rulla, smyga, springa, spåra eller klättra. Allt sker med ytterst stor precision. Titta bara på bilden ovan! Jag klättrar ner för badtrappan nere vid bastun. Den är brant, smal och väldigt läskigt hal för små tassar men det är inga problem för mig.
Texa vill gärna prova allt som jag gör men ibland behöver hon lite peptalk för att våga.

Kontroll har jag också över mina kroppsliga funktioner. Jag kan klara mig mååånga timmar utan att behöva t.ex kissa. Ibland, när det regnar, tycker jag att man kan hålla sig hela dagen. Finns ingen anledning att blöta ned tassarna. Förr eller senare slutar det hälla och då kan man steppa ut och uträtta sina behov.
Riktigt så är det inte med Texa ännu. Hennes kroppskontroll lämnar en hel del övrigt att önska. Visst är hon duktig för sin ålder kan man tycka, men jösses, ska det behöva kissas så himla ofta? Fattar ni hur mycket rännande det är i den här familjen just nu? Hon kissar mer eller mindre hela tiden anser jag. Är det ingen som hinner ut med henne när det är dags så gör hon det utan att blinka precis där hon står. Hon har inte ens vett att se lite skyldig ut.

Matte säger att det var mycket lättare att göra mig rumsren (såklart) eftersom jag från början inte ville kissa ute. De kunde gå ute med mig i ur och skur timtals utan att det kom en droppe. Så fort de gav upp och gick in så kunde jag andas ut och pinka i trappen, svalen, hissen eller hallen. Det gjorde att jag snabbt lärde mig att hålla mig längre stunder och så fort jag fattat att det inte var farligt att kissa ute så var det hela mer eller mindre klart. Så är det som sagt inte med Texa... Hon kissar gärna både ute och inne även om hon nu föredrar att göra det utomhus om hon kan välja.
De mera akrobatiska funktionerna fixar Texa riktigt bra tycker jag. Hon brukar titta på vad jag gör och sen försöka göra likadant. Om jag är på gott humör så väntar och visar jag hur det ska gå till. Då blir hon så glad så glad. Om jag inte är på bra humör så provar hon oftast ändå...
Den här dagen i trappan var jag snäll och gav henne tid att våga sig på äventyret med att klättra ner. Då fick vi godis båda två.
Se! Nu är vi nere. Inte helt enkelt att balansera på det smala steget men det går.
Jag tar mig snabbt och lätt upp för stegen igen. Texa har lite mer problem. Hon har svårt att avgöra var det är lagom att sätta tassarna.

Det är något som är rätt utmärkande för Texa. Hon kastar sig gärna ut på alla äventyr men det är inte alltid hjärnan eller kroppskontrollen hänger med. Matte säger att hon är lite rädd att Texa ska skada sig ibland. För min del gör det inget om hon drattar på rumpan eller huvudet - alltid lär man sig något på det också. Men matte tycker att man ska vara lite försiktig med valpar så de inte får skador för livet. Inte helt enkelt med en valp då som glatt balanserar på soffkanten, hoppar från höga höjder eller försöker hoppa upp på höga saker. När man vänder ryggen till hittar man kanske henne högst upp på balanshindret eller A-hindret. Eller så uppfinner hon en rolig lek som innebär att man hoppar mellan två soffor eller soffan och bordet - fram och tillbaka, fram och tillbaka. Förr eller senare missar hon...och trillar ner på golvet. Det var det där med kroppskontroll ja...

En annan som också haft dålig kroppskontroll den här veckan är matte. Hon har varit magsjuk mer eller mindre hela veckan och hej! vilken taskig kontroll det blev på kroppen då... Passar faktiskt mig alldeles utmärkt för jag måste erkänna att det är en sak jag inte rår över. Det är mjölkproduktion. Den flödar än en gång och då vill jag ligga på soffan och käka praliner och tycka lite synd om mig själv eller någon annan. Alltså har jag hållit matte sällskap i sängen och hjälpt henne att tycka synd om sig själv. Det har jag skött med den äran!
Matte säger att hon blir galen på mig. Hon ger mig nämligen medicin för att få stopp på mjölken, men det motverkar jag genom att jag snuttar på mig själv - rätt äckligt men det går inte att låta bli.
Texa har nog ändå goda möjligheter att få lika fin kroppskontroll som jag har - den hållningen lovar ju gott!

Inga kommentarer: