onsdag 31 mars 2010

Lyxigt och helkul

Just precis så kan livet som cairnterrier te sig. Lyxigt och helkul... ibland...eller kanske rätt ofta när jag tänker efter. Åtminstone helkul - det är det mest hela tiden.

På bilden ovan ser ni ett tillfälle när det är helkul.

Det var förstås sista söndagen i månaden mars. Då är det cairnpromenad. Det håller jag noga ordning på. Har sett till att matte noterat varje sådan ordentligt i kalendern. I kalendern står allt viktigt som typ när personerna skall gå till jobbet, träning, tandläkaren osv. Och så står självklart mina aktiviteter. De är jätteviktiga, skulle nog vilja dra det så långt som att säga att de är viktigast.

Nu packade matte ryggsäcken och sen bar det ut genom dörren. Blev lite förvånad när vi inte gick till bilen utan fortsatte promenera mot Slottskogen. Hade jag tagit fel? Var det inte idag det var cairnpromenad? Jag behövde inte vara konfunderad speciellt länge. När vi kom fram mot Villa BelParc såg jag dem! Där var mina kompisar. Jag skyndade mig fram för att hälsa på gänget.

När alla var samlade förstod jag att det var något speciellt med den här promenaden. Vi hade nämligen samlats i ring runt en lektant och hennes assistent. Och det var inte vilken lektant som helst - det var Ninna från Sandens hundskola. Det var där vi gick vår viltspårskurs. Det var hon som visade och lärde matte hur man lägger viltspår. Hon är bra den personen. Hon kan massor om hundar. Vet att vi gillar att jobba med skallen och med näsan och hon är proppfull utav ideer. Som hur man kan aktivera och berika våra vardagliga promenader och få en nöjd och stimulerad hund i snöret.

Alla personerna lyssnade andäktigt på allt som hon berättade och vi vovvar satt snällt och väntade. Kände på oss att vi snart skulle få vara huvudpersoner.

Texten fortsätter senare - jag är inte klar - men nu ska jag åka till Vemdalen och det tar nog hela dagen. Får fortsätta skriva när jag kommer upp.

Hej igen...nu är jag äntligen online igen. Det är lite svårt här uppe med tekniken så det har blivit lite fördröjt med slutet. Tror till och med att det hela försvann för ett tag. Matte slet sitt hår och de grå hårstråna ökade i mängd. Men nu kör vi igen - hoppas det håller hela vägen...

När Ninna berättat klart bar det iväg uppför backen. Jag satte högsta fart efter henne. Här gäller det att hålla sig framme tänkte jag och drog med mig matte till en tätposition. Det visade sig vara helt rätt taktik. Jag blev utvald att demonstrera första stationen. Det gällde att leta godis på och runt ett omkullfallet gammalt träd, balansera på det och hitta en gömd leksak i lövhögen nedanför. Helkul alltså och jag var duktig på det. Hittade nog nästan alla godbitar och leksaken efter en stund.

Så gick vi runt till alla 19 stationer och på varje ställe fick en vovve visa hur det hela skulle gå till. Jag höll mig framme och fick visa ytterligare en station - man är väl om sig och kring sig. När alla visste vad man skulle göra på varje ställe var det dags att sätta igång. Alla spred ut sig för att jobba med allt det kuliga.

Åh vad roligt vi hade där på kullen i Slottsskogen. Så mycket hjärnjympa och aktivitet på så liten yta. Vi fick gå små spår efter nötlever - mums! Söka efter leksak i en "ruta". Leta godsaker i stubbar och i träd. Balansera, krypa, hoppa på stenar och trädstammar. Gräva i lövhögar. Leta upp godsaker i barken på träd och gnaga, bita och krafsa för att komma åt det. Leta speciell kotte bland alla andra kottar. Apportera leksak eller boll som kastas upp på ett klurigt ställe så att den inte syntes. Öva vanlig linförighet runt träd. Sitt kvar och andra lydnadsövningar på ett kul sätt på stubbe eller trädstam. Ja det fanns ingen ände på allt man kunde göra på en vanlig halvtråkig kopplad promenad i Slottsskogen.

Sen är det ju också kul att träffa kompisarna - synd bara att vi inte kunde springa lösa. Många snygga killar var med som Elvis, Milton, Nisse och ett par killar som jag inte vet namnen på och så en ny bekanting som heter Mörten. Mörten är Electras fästman och jag måste säga att hon har god smak - han var en riktig goding. Snygg, ståtlig, snäll och ett trevligt artigt sätt gjorde att jag var tvungen att kolla in honom lite extra. Speciellt eftersom Elvis visade lite väl mycket intresse för Ellen för att jag skulle tycka att det var OK...

Jag var riktigt trött när jag kom hem, sov en lång stund i favoritfåtöljen innan jag var på gång igen.


Jag nämnde också i rubriken att det kunde vara lyxigt att vara cairnterrier. Lyxigt värre var det en lördag för ett par veckor sedan. Då var det öppenträning med Cairn i Väst på Hundstället Hjärtat. Jag och matte åkte spårvagn dit och när vi kom fram kom Elvis springande mot mig i full fart. Vi gick gemensamt upp till lokalen och väl där visade det sig att det bara blev vi två som kom till träningstillfället. Snacka om lyx! En hel stor träningslokal för två vovvar och personer. Jösses så bra tränat det blev. Vi kunde träna utan koppel i alla moment och det var verkligen nyttigt. Vi tränade nog alla moment i lydnadsklass 1 och en hel del annat också. Det gick jättebra för både mig och Elvis och våra mattar var mycket nöjda med träningen.

Nu kommer matte till ögonblicket då allt ska sparas...nu får vi hålla tummar och tassar för att det går bra.

1 kommentar:

Mörten sa...

Hej Clova!! Har du inte kommit fram ännu eller glömde du datorn hemma? Skutta runt i snön nu,trodde att alla tröttnat på snön och längtar efter barmark....
Påsk hälsningar från Mörten med flock