torsdag 9 december 2010

Vilken mormor!

Kolla in min lillhusse! Vilken kille! Vilka kläder! Och vilken mormor!

Min lillhusse går i en skola som har funnits sen 1901. År 1907 började man att fira Lucia med folkdans och då skulle det självklart vara folkdräkter som festklädsel. Det är en lång tradition som man bevarar med glädje på skolan. Och det är en tradition som skapar stress hos alla föräldrar varje år...

Skolan har ett stort antal folkdräkter som de lånar ut varje år. Alla som vinner möjligheten att få hyra folkdräkt från skolan drar en lättnadens suck. Nu slipper man att ragga folkdräkt på egen hand. Mer än hälften av alla måste ordna folkdräkt själva. Just den typ av klädsel är inte helt enkelt att få tag i och det är inget som min familj har hängande i garderoben precis. I år var det dags igen - vi måste fixa folkdräkt på egen hand. Matte funderade och funderade. Ringde samtal där hon fick höra att folkdräkterna redan var uthyrda eller så fanns inte rätt storlek. Så kom hon på att om hon bad riktigt snällt så kanske mormor Berit kunde tänka sig att hjälpa med att sy ett par knäbyxor.

Visst kunde mormor hjälpa till med att sy. Och inte bara ett par knäbyxor utan även en väst. Hon är en riktig pärla den där mormor! Mönster och tyg till en dräkt från Tjörn inhandlades och mormor satte igång. Det var klurigt med knepiga mönster och konstiga ord. Det är ju inte moderna kläder och mönster vi pratar om. Mormor klarade dock av det hela på ett utmärkt sätt som ni kan se på bilden ovan. Tror faktiskt att min lillhusse var absolut snyggast på hela Lussedansen. Jag tittade fascinerad upp på honom när husse tog bilder inför avfärden. Funderade på om det inte finns folkdräkter för hundar - skulle nog bli en fräck historia med folkdräkt till hundar. Och jag hade nog gjort succé på tillställningen. Hörde att det var mycket dans och rörelse. Jag har en enorm energi för tillfället och hade nog kunnat dansa/springa/busa natten lång.

Det hade bara varit ett problem som jag ser det... vem skulle vara min danspartner? Borde kolla om jag kan få bjuda med Elvis som kavaljer. Han skulle nog vara snygg i folkdräkt han också.

1 kommentar:

Elin sa...

Åh va snyggt det vart! :) Kul med sådanna traditioner som hålls vid liv. Det ska ni va stolta över! :)